Blog

Blog

Virke-lighed

TankerPosted by Julie Otzen Tue, May 23, 2017 11:14:23

"The greatest help you can get from anything is to find out it doesn't work" (Leonard Cohen)

Rent psykologisk kan det være risikabelt at gennemskue virkeligheden for meget, fordi det ikke nødvendigvis er opmuntrende at dvæle ved den kendgerning, at det hele er er en flygtig affære. Og, at det på grund af vores ringe kontrol over tingene er svært at arrangere et tilfredsstillende liv. Risikabelt, for det er jo vigtig at være venner med livet, lege med, hvis vi skal trives. Er det et paradoks? For mennesker, som tænker meget over tilværelsen, ja.

Cohen peger her på, at der er fred og frihed i at slippe forventningerne til at vi kan blive fyldt op af, og fastholde, tingene i livet - om det er mad, sex, sport, sej karriere, kunst, kreativ udfoldelse m.m. Friheden består i at holde op med løbe om kap med vilkårene. Det iværksætter et andet slags venskab med livet, et venskab, som er mere ubetinget. Rent psykologisk er det sundt.

At tingene ikke virker, som vi gerne vil have dem til, betyder ikke, at de ikke har værdi. Det betyder dog især, at vi ikke behøver skamme os, når vores liv ikke virker efter hensigten, for vi kan bare kontrollere så lidt, så lidt. Det synes jeg er en god pointe i disse tider med fokus på drive, selvudlevelse, positiv tvangstænkning og individets fulde ansvar for egen succes. Vi forventes oveni at være lykkelige, det forventer vi også selv, og så er det pokkers frustrerende, når tingene ikke virker. Det giver et skvæt ydmyghed, som beroliger nerverne. Hvis vi alle, i et eller andet omfang, er tabere for Vorherre, er der pludselig noget andet på spil end succes kontra mislykkelse, lykke kontra afmagt. Så har vi måske mere lyst til at spørge hinanden, hvad der er svært idag (jf. artiklen) - og måske påskønner vi de skønne ting i livet lidt mere.


http://cohencentric.com/2017/05/16/nothing-human-realm-meant-work-can-deeply-appreciate-mind-compassion-grows-understand-everybodys-leonard-cohen/